جواد اوجی وزیر نفت روز چهارشنبه پانزدهم فروردین ماه 1403 در مصاحبه با خبرنگاران خبر بنزینی مهمی را اعلام کرد. به گفته او، به زودی سوختگیری در پمپ بنزینها تنها با کارت سوخت شخصی امکانپذیر خواهد بود. او این تصمیم را اقدامی برای مدیریت مصرف سوخت در کشور دانست. مصرف بنزین در کشور طی تعطیلات نوروز 1403 از 150 میلیون لیتر عبور کرد، حال آنکه پالایشگاههای کشور در بیشترین ظرفیت خود میتوانند 115 لیتر بنزین تولید کنند. با ما در دیجی ماشین همراه باشید.
استفاده از کارت سوخت شخصی، تکلیف قانون بودجه
به گفته وزیر نفت، قانونگذار در قانون بودجه ۱۴۰۳، وزارت نفت را مکلف کرده تا ۹۵ درصد عملیات سوختگیری از طریق کارتهای سوخت شخصی افراد انجام شود. وزیر نفت از ایرانیان خواست تا برای سوختگیری، از کارت سوخت شخصی استفاده کنند. اوجی در مصاحبه با خبرنگاران تاکید کرد: «این اقدام ربطی به افزایش قیمت بنزین ندارد، ما از روشهای غیرقیمتی استفاده میکنیم تا مصرف سوخت را کنترل کنیم».
وزیر نفت در ادامه اظهارات خود از مالکان خودروهای دوگانهسوز خواست تا حتما سهمیه گاز خود را استفاده کنند. او در گفتگو با خبرنگاران افزود: «به خودروسازان هم اعلام میکنیم که به گازسوزکردن خودروها در کنار هیبرید کردن خودروها توجه کنند. امروز ظرفیت جایگاههای CNG روزانه تا ۳۵ میلیون مترمکعب است، اما مصرف روزانه، عدد ۲۰ تا ۲۲ میلیون مترمکعب را نشان میدهد». اوجی سپس گفت: «وزارت نفت هم به صورت مجانی برای خودروهای عمومی به سمت گازسوزکردن حرکت کرده است و از خودروسازان هم میخواهیم که در این زمینه برای تولید خودروی گازسوز با ما همکاری کنند».
خودروهای دوگانه سوز دیگر محبوب نیستند
تولید خودروهای دوگانهسوز گاز – بنزین از دهه 1380 در ایران آغاز شد. هدف از تولید خودروهای دوگانهسوز از ابتدا مدیریت مصرف بنزین در کشور بوده است. دولتهای هشتم و نهم موفق شدند با تاکید بر عرضه خودروهای دوگانهسوز، مصرف سوخت در کشور را تا حد زیادی مدیریت کنند. با این حال استهلاک بیشتر خودروهای دوگانهسوز CNG نسبت به خودروهای بنزینی و همچنین قیمت بالاتر آنها، باعث رویگردانی مشتریان ایرانی از این خودروها شد. در نتیجه امروزه مصرفکننده ایرانی علاقه چندانی به خرید خودروهای دوگانهسوز نشان نمیدهد و خودروسازان نیز تمایل چندانی به تولید خودروهای دوگانهسوز ندارند. تنها خودروهای دوگانهسوز حال حاضر بازار ایران، ساینا S دوگانهسوز از سایپا و سورن پلاس دوگانهسوز ایران خودرو هستند که به صورت عمده برای استفاده در ناوگان تاکسیرانی تولید میشوند.
وزارت نفت زودتر از فراجا وارد عمل شد!
به نظر میرسد بزرگترین مشکل مالکان خودروهای ایرانی برای استفاده از کارت سوخت شخصی، صدور دیرهنگام این کارتها باشد. مطابق قانون بودجه سال 1403، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موظف است با همکاری وزارت نفت حداکثر تا پایان تیرماه ۱۴۰۳ دوره تحویل کارت هوشمند سوخت به متقاضیان را به کمتر از یک هفته کاهش دهد. پس از انجام این کار، وزارت نفت مکلف است ساز و کاری برای استفاده حداکثری از کارت سوخت شخصی را انجام دهد.
با این حال به نظر میرسد وزارت نفت پیش از فراجا، اقدام به انجام وظیفه خود کرده است. مطابق آنچه در بخش قبل اشاره کردیم، ابتدا فراجا باید مدت زمان صدور کارت سوخت را به یک هفته کاهش دهد. در صورتی که چنین اتفاقی رخ داد، وزارت نفت باید سازوکاری برای استفاده 95 درصدی از کارت سوخت در جایگاهها تدارک ببیند. برجسته کردن استفاده صرف از کارتهای سوخت شخصی بدون مقدمات و زمینهسازیهای لازم باعث التهاب طی روزهای آتی خواهد شد. به همین دلیل مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از عدم جمعآوری کارت سوخت جایگاهها خبر داد. به گفته جلیل سالاری، کارت اضطراری به تعداد معدود در جایگاهها همچنان وجود خواهد داشت. لزوم استفاده حداکثری از کارت سوخت شخصی به معنای جمعآوری کامل کارت سوخت آزاد جایگاهها نیست.