همراه با گرمتر شدن هوا در فصل بهار و تابستان، تمایل به رانندگی در شب از سوی رانندگان افزایش مییابد. بسیاری از رانندگان ترجیح میدهند تا به جای روزهای گرم و طاقتفرسا، شبها در جادهها تردد داشته باشند. تابستان نیز فصل مناسبی برای سفرهای جادهای است، از این رو در مطلب امروز از دیجی ماشین به نکات رانندگی در شب خواهیم پرداخت.
در مقدمه مطلب به مناسب بودن شب برای رانندگی در فصول گرم اشاره کردیم. حرکت خودرو در شبهای خنک و همچنین مسیرهایی که نسبت به روز خلوتتر هستند، از جمله مزایای سفر در شب به حساب میآیند. با این حال رانندگی در شب نسبت به رانندگی در روز خطرناکتر است. به بیان آمارهای مختلف، شانس تصادف در شب سه برابر بیشتر از روز است. کاهش دید رانندگان به علت تاریکی هوا و همچنین نورپردازی نه چندان مناسب تمامی مسیرها، باعث خطرناک شدن رانندگی در شب میشود. بنابراین برای آنکه بخواهید در شب رانندگی کنید، باید از قبل برای اینکار آماده شده باشید.
آماده کردن خودرو، نخستین گام نکات رانندگی در شب
نخستین قدم برای رانندگی در شب، آمادهسازی خودرو است. برای این کار لازم است تا چراغها و لاستیک خودرو را به صورت ویژه چک کنید. در اختیار داشتن نور مناسب اهمیت حیاتی برای راننده هنگام حرکت در شب دارد. همچنین لاستیکها باید در وضعیت مناسبی از نظر سلامتی باشند تا بتوانید بدون نگرانی از دستاندازهای موجود در جادهها، در شب رانندگی کنید.
لازم است تا پیش از ورود به جاده، نور بالا و پایین چراغهای خود را تنظیم کنید. به طور معمول نور پایین باید 30 متر جلوتر از خودرو را به راننده نمایش دهد. این رقم برای نور بالا، 110 متر است. همچنین اگر قرار است تا خودرو شما پر از وسایل باشد و قابلیت تنظیم ارتفاع چراغها از درون کابین وجود ندارد، باید چراغها متناسب با وزن خودرو و ارتفاع آن تنظیم شوند.
پس از تنظیم چراغها و معاینه لاستیکها، لازم تا شیشههای خودرو تمیز شوند. در صورت امکان، تمامی بدنه خودرو را تمیز کنید تا نورپردازی چراغها بهتر شود و البته سایرین نیز توانایی بیشتری برای مشاهده خودرو شما در شب داشته باشند. تمیز بودن شیشههای خودرو نیز یکی از نکات رانندگی در شب است، چرا که میزان تمیزی شیشه جلو بر دید راننده تاثیر میگذارد.
پس از آمادهسازی چراغها و لاستیکها، باید وسایل ضروری و مورد نیاز را نیز در خودرو قرار دهید. لوازمی همچون چراغ قوه، مثلث خطر، کیف ابزار مکانیکی، لاستیک زاپاس مناسب، جک و آچار چرخ، جعبه کمکهای اولیه، کپسول آتشنشانی و زنجیرچرخ باید در خودرو قرار داده شوند.
گام دوم، خودتان را آماده کنید
مرحله دوم نکات رانندگی در شب به راننده اختصاص دارد. رانندهای که میخواهد در شب و زمان تاریکی حرکت کند باید از قبل خود را آماده کرده باشد. خواب مناسب و طولانی نخستین پیشنیاز برای رانندگی در شب است. بدن انسان به طور طبیعی از ساعت 11 الی 12 شب آماده خواب میشود و تا پیش از سپیدهدم، بیشترین تمایل را به خواب عمیق دارد. اگر قرار است تا در نیمه شب رانندگی کنید، حتما قهوه و نوشیدنیهای کافئیندار بنوشید.
اگر برای بهبود دید خود از عینک استفاده میکنید، حتما عینک خود را به صورت تمیز و سالم همراه داشته باشید. همچنین اگر مدت زیادی از معاینه چشم شما میگذرد، برای معاینه و تغییر عینک به پزشکت متخصص مراجعه کنید.
خطرناکترین زمان برای رانندگی، موقع غروب یا طلوع آفتاب است. این زمان به هوای گرگومیش شهرت دارد که علت آن شرایط نوری محیط است. نور در این مواقع نه آنقدر زیاد است که بدون چراغ قادر به دیدن پیرامون خود باشید و نه آنقدر کم است که به چراغ نیاز پیدا کنید. به همین دلیل تشخیص گرگ (موجودات و اجسام تیره) از میش (موجودات و اجسام روشن) بسیار دشوار است. بنابراین به شما توصیه میکنیم برای جلوگیری از وقوع هرگونه حادثه، به حد کافی صبر کنید تا هوا تاریک یا روشن شود.
سرعت خود را در محدوده اطمینان نگه دارید
برای آنکه رانندگی ایمنی در طول شب داشته باشید، لازم است تا سرعت خود را در محدوده قابل قبولی حفظ کنید. محدوده دید انسان به شکل یک مخروط است که با افزایش سرعت خودرو، این مخروط از نواحی جانبی باریکتر میشود. زمانی که سرعت خودرو افزایش پیدا میکند، اشیا با سرعت بیشتری به محدوده دید شما وارد میشوند و همین مساله فرصت واکنش را از شما میگیرد.
اگر 96 کیلومتر بر ساعت (60 مایل بر ساعت) سرعت داشته باشید، برای توقف خودرو و جلوگیری از تصادف با اشیا، حیوانات و خودروهای دیگر به 60 متر فاصله نیاز دارید. از آنجایی که در شب میزان دید راننده کاهش پیدا میکند، احتمال دیدن اشیا و واکنش نشان دادن نسبت به آنها کاهش مییابد. بنابراین بهتر است تا هنگام رانندگی در شب، با سرعت کمتری نسبت به روز رانندگی کنید. جدول سرعت مجاز در معابر شهری و بینشهری را در ادامه برای شما آوردهایم:
نوع مسیر | حداکثر سرعت مجاز (کیلومتر بر ساعت) |
آزادراههای داخلشهری | 120 |
بزرگراههای داخلشهری | 110 |
خیابانهای اصلی | 60 |
خیابانهای فرعی | 50 |
معابر محلی (کوچه، میدان و تقاطع) | 30 |
آزادراه بیرون شهری | 120 |
بزرگراه بیرون شهری | 110 |
جاده اصلی | 85 |
جاده فرعی | 75 |
حداقل سرعت برای جلوگیری از تصادف در آزادراهها و بزرگراهها، 70 کیلومتر بر ساعت است. رعایت فاصله با خودروی جلویی برای کاهش احتمال تصادف در شب هم اهمیت زیادی دارد. بر اساس آیین نامه رانندگی، به ازای هر 10 کیلومتر بر ساعت سرعت باید 6 متر با خودرویی جلویی فاصله داشته باشید.
احتیاط هنگام مواجهه با خودروهای سنگین، یکی از مهمترین نکات رانندگی در شب
خودروهای سنگین در نواحی جانبی خود دارای نقاط کور هستند که این نقاط کور هنگام رانندگی در شب تشدید میشوند. دید رانندگان خودروهای سنگین در فاصلههای کوتاه محدود است، به همین دلیل توصیه میکنیم تا هنگام سبقت گرفتن از خودروهای سنگین در شب فاصله قابل قبولی را از آنها داشته باشید. اگر در جادههای باریک رانندگی میکنید، بهتر است تا برای سبقت گرفتن از خودروهای سنگین احتیاط دوچندان داشته باشید.
مراقب ورود حیوانات به مسیر باشید
یکی از معضلات رانندگی در شب، برخورد با حیوانات است. حیوانات معمولا به بوق خودرو اهمیتی نمیدهند و تنها به خودروها خیره میشوند. برخورد خودروها با حیوانات مختلف در جادهها، همواره حوادث بسیاری را به وجود آورده است.
برای آنکه از برخورد با حیوانات جلوگیری کنید، باید نور خودرو را متناسب با جاده تنظیم کنید و سرعت خود را در محدوده قابل کنترل حفظ کنید. اگر در منطقهای رانندگی میکنید که امکان تردد حیوانات اهلی یا وحشی وجود دارد، باید سرعت خود را حتی بیش از پیش کاهش دهید تا مبادا با حیوانات برخورد کنید.