هزینههای تعمیر و نگهداری یک خودرو، بخش قابل توجهی از مخارج مالکان خودروها در کشورمان را تشکیل میدهند. به همین دلیل مصرفکنندگان ایرانی همواره به دنبال خرید خودروهایی هستند که کمترین هزینه نگهداری را برای آنها به همراه داشته باشد. با ما در مطلب امروز از دیجی ماشین همراه باشید تا به بررسی کم استهلاکترین خودروهای ایران بپردازیم.
این روزها اگر پیگیر اخبار داخلی باشید، حتما با خبرهایی پیرامون افزایش قیمت قطعات یدکی و دستمزد تعمیر خودروها مواجه شدهاید. در واقع افزایش قیمت قطعات خودرو، همواره نسبت به افزایش دستمزد نیروی کار در ایران بالاتر است و همین مساله باعث میشود تا افراد نتوانند هزینههای تعمیر اتومبیل خود را مدیریت کنند. مثال بارز این موضوع سیتروئن زانتیا است که به دلیل هزینههای تعمیر و نگهداری سنگین، اکنون به خودرویی نامحبوب در بازار تبدیل شده است و کمتر کسی به خرید آن علاقه نشان میدهد.
در این مطلب از دیجی ماشین، نگاهی به کم استهلاکترین خودروهای ایران خواهیم داشت. این خودروها گزینههای محبوبی برای خریداران در سطوح قیمتی مختلف هستند. البته باید توجه داشته باشید که خودرو بدون استهلاک نه در ایران و نه در جهان وجود ندارد. حتی خودروهای ژاپنی نیز پس از مدتی به تعمیر و نگهداری نیاز دارند تا بتوانند به خدمترسانی خود ادامه دهند. همچنین اکثر خودروهای موجود در بازار ایران از مدلهای اقتصادی هستند. این خودروها نمیتوانند کیفیت بالایی داشته باشند، از این رو باید سطح انتظارات خود را در حد بازار ایران و گزینههای آن نگه دارید.
محصولات خانواده پراید، کم استهلاکترین خودروهای ایران
از دهه 1370 و زمان ورود کیا پراید کرهای به بازار ایران، این خودرو به عنوان محصولی کماستهلاک و اقتصادی شناخته شده است. نقطه اوج حضور پراید در بازار ایران، دهه 1380 بود. در آن زمان نسخههای باکیفیتی از این خودرو روانه بازار شدند که شهرت بسیاری را برای این خودرو پدید آوردند. بسیاری از نسخههای تولیدی پراید طی دهه 1380 خورشیدی با وجود بیتوجهی مالکان و نگهداری نامناسب، همچنان به خدمترسانی خود ادامه میدهند.
طی دهه 1390، خط تولید پراید به طور کامل در اختیار سایپا قرار گرفت و از این رو روز به روز از کیفیت پراید افسانهای کاسته شد. با این حال همچنان پراید به عنوان یکی از کم استهلاکترین خودروهای ایران شناخته میشود. بخش قابل توجهی از مزیت پراید، به علت قیمت پایین قطعات آن نسبت به سایر خودروها است. در واقع هزینه خرید قطعات پراید و تعمیر آن، بسیار کمتر از خودروهایی نظیر پژو 405 یا سمند است. بنابراین مصرفکنندگان ایرانی همچنان به خرید این خودرو علاقه دارند. میزان محبوبیت پراید در ایران آنقدر بالا است که پس از توقف تولید آن در سال 1399، قیمت پراید در بازار آزاد از قیمت تیبا پیشی گرفت! همچنین نسخه وانت این خودرو با نام سایپا 151 همچنان روی خط تولید سایپا قرار دارد و عنوان ارزانترین خودرو کار و تجاری ایران را دریافت کرده است.
پژو 206 تیپ 2 و 3 به همراه پژو 207 با موتور TU3
پیشرانه 1.4 لیتری TU3، یکی از موتورهای معروف پژو است که در محصولات مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. این پیشرانه نخستین بار در پژو 205 معرفی شد و بعدها نسخه انژکتوری همین پیشرانه در پژو 206 و پژو 207 نیز نصب شد. این پیشرانه هشت سوپاپ ساختار سادهای دارد و به دلیل حضور طولانیمدت در بازار کشورمان، لوازم آن به وفور یافت میشود. همچنین تعمیرکاران آشنایی کامل با این پیشرانه دارند و در هر نقطه از کشورمان، میتوانید تعمیرات پژو 206 تیپ 2 یا پژو 207 موتور TU3 خود را انجام دهید.
محبوبیت این پیشرانه نزد مصرفکنندگان ایرانی و همچنین سادگی ساختار آن، سبب شده است تا ایرانخودرو نیز همچنان از موتور TU3 در محصولاتش استفاده کند. ایرانخودرو پس از توقف تولید محصولات خانواده پژو 206، پیشرانه TU3 را در نسخههای فیسلیفت یعنی پژو 207 مورد استفاده قرار داد. هماکنون نسخهای از این هاچبک محبوب توسط ایرانخودرو به تولید میرسد که پژو 207 با موتور TU3 نام دارد. هر سه خودرو مورد بحث یعنی پژو 206 تیپ 2، پژو 206 تیپ 3 و پژو 207 با موتور TU3 در لیست کم استهلاکترین خودروهای ایران قرار دارند. البته این پیشرانه در پژو 206 صندوقدار V20 نیز مورد استفاده قرار گرفته است که چندان در بازار محبوب واقع نشد.
رانا، رانا پلاس، پژو 206 تیپ 5 و پژو 206 صندوقدار V8
وجه مشترک تمامی خودروهایی که به آنها اشاره کردیم، نصب موتور معروف TU5 است. این پیشرانه یک رده بالاتر از موتور TU3 قرار میگیرد و یک موتور 16 سوپاپ با حجم 1.6 لیتر به حساب میآید. این پیشرانه به دلیل دوام مناسب، راندمان قابل قبول و همچنین مصرف سوخت اقتصادی در بسیاری از محصولات تولید ایرانخودرو مورد استفاده قرار گرفته است.
خودروهای مجهز به پیشرانه TU5 در صورت نگهداری مناسب، حداقل تا پنج سال نخست ایراد خاصی پیدا نمیکنند. حتی در بازه زمانی ده ساله نیز میتوانید با انجام چند تعمیر کوچک، این پیشرانه را سالم و سرحال نگه دارید. استهلاک فنی این پیشرانه نسبت به موتور XU7 نصب شده روی پژو 405، پژو پارس و سمند کمتر است؛ از این رو ایرانخودرو حتی موتور TU5 را روی این خودروها نیز نصب کرد. پژو 405 SLX و پژو پارس LX، نسخههایی از خودروهای یاد شده هستند که به موتور TU5 مجهز شدهاند. البته باید اشاره کرد در صورت بروز مشکل برای پیشرانه TU5، هزینه تعمیرات آن گرانتر از موتورهای TU3 و XU7 خواهد بود.
رنو تندر 90، رنو ساندرو و ساندرو استپوی
همانند خودروهای قبلی، محصولات مونتاژی خانواده رنو در بازار ایران نیز به یک پیشرانه مشترک مجهز هستند. این موتور با نام K4M شناخته میشود و دلیل اصلی قرار گرفتن نام این خودروها در لیست کم استهلاکترین خودروهای ایران به شمار میآید. در واقع به جز بخش پیشرانه، سایر بخشهای رنو ساندرو یا رنو تندر 90 همانند دیگر خودروهای فرانسوی به شدت پیچیده هستند. همچنین بروز مشکل در گردگیر پلوس یک مشکل شایع این خودروها به حساب میآید که پارس خودرو پس از سالها آن را در واپسین نسخههای تولیدی حل کرد.
همانگونه که اندکی قبل اشاره کردیم، ساختار طراحی پیشرانه K4M باعث شده است تا این موتور به یکی از پیشرانههای کم استهلاک در خودروهای اقتصادی تبدیل شود. همچنین نظارت شدید رنو بر تولید محصولاتی نظیر ساندرو و تندر 90، باعث شد تا این خودروها کیفیت بهتری نسبت به دیگر خودروهای مونتاژ داخل داشته باشند. با وجود توقف تولید تندر 90 و رنو ساندرو، این خودروها همچنان در بازار ایران محبوب هستند و با قیمتهایی گزاف در بازار آزاد به فروش میرسند.
تیبا، کوییک و ساینا، کم استهلاکترین خودروهای ایران پس از پراید
تمامی خودروهای اقتصادی سایپا که پس از پراید روی خط تولید این شرکت قرار گرفتند، به موتور 1.5 لیتری هشت سوپاپ M15 مجهز هستند. این پیشرانه در واقع نسخه حجیمشده موتور پراید است که توان و گشتاور بیشتری را نسبت به موتور 1.3 لیتری پراید تولید میکند. سایپا حتی نسخه توربوشارژر این موتور را روی محصول میانرده خود یعنی شاهین قرار داده است.
این پیشرانه ساختار سادهای دارد و به همین دلیل انجام تعمیرات آن آسان است. همچنین بسیاری از قطعات فنی تیبا، ساینا و کوییک با نسخههای جدید پراید مشترک است. در نتیجه هزینه نگهداری تیبا، ساینا و کوییک در مقایسه با محصولات پژو کمتر است و این خودروها را وارد لیست کم استهلاکترین خودروهای ایران میکند. البته باید تذکر دهیم که کیفیت تولید این خودروها به مرور کاهش یافته است، از این رو استهلاک بخشهای غیرفنی خودرو همچون تزیینات داخلی به شدت بالا است.