طی ماههای اخیر، تصادفات بسیاری را در چین شاهد بودهایم که یک دستگاه شیائومی SU7 در آنها مقصر بوده است. پس از وقوع این تصادفات، افراد بسیاری به ایمنی سیستم خودران شیائومی مشکوک شدهاند. با دیجی ماشین در ادامه مطلب همراه باشید تا به این موضوع بپردازیم.
تصادف مرگبار شیائومی SU7
در روز ۲۹ مارس ۲۰۲۵، یک دستگاه شیائومی SU7 که سه دختر جوان در سن کالج سوار آن بودند، در بزرگراهی در استان آنهویی چین تصادف کرد. در این تصادف، هر سه سرنشین خودرو جان باختند. این حادثه توجهات بسیاری را در چین به خود جلب کرد. شیائومی SU7 که در این تصادف حضور داشت، در حالت رانندگی هوشمند NOA بود که مانعی را تشخیص داد. سیستم خودران کنترل خودرو را به دست گرفت و اقدام به ترمزگیری کرد اما خودرو با سرعت ۹۷ کیلومتربرساعت به کنار جاده برخورد کرد و هر سه سرنشین در تصادف کشته شدند.
بروز این فاجعه باعث شک و تردید در مورد شیائومی و ویژگیهای مرتبط با رانندگی هوشمند این خودرو شد. سهام شیائومی پس از این برخورد طی دو روز بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار هنگ کنگ (معادل ۱۵ میلیارد دلار آمریکا یا ۱۵۴۵ هزار میلیارد تومان) افت پیدا کرد. علاوه بر مردم خشمگین، چند رسانه دولتی چینی از جمله سایت خبری Guancha.cn. نیز به تردیدها پیرامون سیستم خودران شیائومی دامن زدند.
طبق گزارشی که سایت دولتی چینی Guancha.cn. تهیه کرده است، مادر دختر مالک و راننده خودرو بارها به دخترش در مورد اعتماد کورکورانه به دستیارهای رانندگی هوشمند تذکر داده بود. با این حال دخترش همواره عقیده داشت که استفاده از این دستیارها، ایمن است.
تبلیغات گمراه کننده
همزمان با انتشار این گزارش، رسانههای دیگری نیز شیائومی را به دلیل تبلیغات اغراق آمیز مقصر دانستند. به بیان آنها، شیائومی عملکرد رانندگی خود را بیش از حد خوب جلوه داده است تا مشتریان به آن اعتماد کنند. همچنین این شرکت از مالکان شیائومی SU7 خواسته است تا در اکثر اوقات از دستیارهای هوشمند رانندگی این خودرو استفاده کنند. ترویج بیش از حد دستیارهای رانندگی هوشمند، سردرگمی در مورد مفهوم «رانندگی هوشمند» را ایجاد کرده است.
بسیاری از خودروسازان به ویژه آنهایی که روی توسعه خودروهای برقی متمرکز هستند، اغلب از عباراتی همچون «رانندگی هوشمند سطح سوم» یا «اجتناب خودکار برخورد با موانع» یا «رانندگی بدون دست» را در تبلیغات خود برای دستیارهای رانندگی سطح دوم استفاده میکنند. چنین عباراتی باعث میشود تا مصرفکنندگان فریب بخورند و باور کنند که خودرو میتواند بیشتر عملیات رانندگی را برای آنها اداره کند. این موضوع به طور بالقوه منجر از دست دادن تمرکز در جاده میشود.
در کنار بازاریابی، رسانههای مختلف در حال تولید تبلیغات بسیاری برای شیائومی و دیگر شرکتهای خودروسازی چینی هستند. در این تبلیغات رانندگان دست خود را از روی فرمان بر میدارند و به خودرو اجازه میدهند تا برای مدتی طولانی، خودش رانندگی کند. این تبلیغات میتواند بیشتر مصرفکنندگان را به سو استفاده از دستیارهای رانندگی سطح دوم و عدم استفاده ایمن از آنها مجاب کند. در همین حال، رسانههای چینی ویدیویی از یک شیائومی SU7 در بزرگراههای چین منتشر کردهاند که راننده آن در این خودرو خوابیده است!