بررسی خودرو

نگاهی به سایپا اطلس و بررسی ارزش خرید آن در سال ۱۴۰۳

آیا خرید اطلس در زمان حال به صرفه است؟ با ما همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.

سایپا در واپسین روزهای سال ۱۴۰۲، نخستین سری از هاچ‌بک جدید و اقتصادی‌اش یعنی سایپا اطلس را روانه بازار کرد. این خودرو نسخه ارتقایافته کوییک به شمار می‌آید که تغییراتی را در نمای جلو و عقب تجربه کرده است. همچنین برخی تغییرات در بخش داشبورد و مشخصات فنی این خودرو رخ داده‌اند.

در حال حاضر سایپا اطلس با قیمت بیش از ۶۰۰ میلیون تومان در بازار آزاد به فروش می‌رسد و به رقیبی برای پژو ۲۰۷ با موتور TU3 تبدیل شده است. با این حال آیا خرید اطلس در زمان حال به صرفه است؟ با ما در دیجی ماشین همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.

نگاه اولیه

سایپا اطلس ادامه دهنده راهی است که سایپا در اواخر دهه ۱۳۸۰ خورشیدی آغاز کرد. در آن زمان مدیران سایپا تصمیم گرفتند تا براساس پراید، یک خودرو اقتصادی بهتر، مجهزتر و البته گران‌تر تولید کنند. حاصل تصمیم مدیران سایپا، تولید سدان جمع‌وجور تیبا بود. این خودرو طی سالیان اولیه حضور خود زیر سایه کیا ریو قرار داشت اما پس از توقف تولید و عرضه ریو در سال ۱۳۸۹، تیبا توانست نقش خود را در سبد محصولات سایپا پیدا کند. در اوایل دهه ۱۳۹۰ نیز نسخه هاچ‌بک این خودرو با نام تیبا ۲ به بازار عرضه شد که مورد استقبال مصرف‌کنندگان ایرانی قرار گرفت.

سایپا با مشاهده بازخورد مثبت مصرف‌کنندگان، توسعه سبد محصولات خود را براساس پلتفرم تیبا آغاز کرد. ساینا و کوییک به عنوان مدل‌های گران‌تر به تولید رسیدند تا سبد محصولات سایپا متنوع‌تر از گذشته شود. سایپا در سده جدید این رویه را نیز ادامه داد که حاصل آن تولید خودروهای اطلس و سهند بوده است. سایپا اطلس نسخه هاچ‌بک است، در حالی که سهند نقش نسخه سدان را ایفا می‌کند.

سایپا

معرفی اولیه اطلس در سال ۱۴۰۱ انجام شد و در سال ۱۴۰۲، شاهد عرضه این خودرو به بازار بودیم. اکنون نخستین نمونه‌های اطلس در بازار ما حضور دارند و با اختلاف قیمت ۱۵۰ میلیون تومانی نسبت به کوییک فروخته می‌شوند. با این حال آیا سایپا اطلس ارزش پرداخت ۱۵۰ میلیون تومان اضافه‌تر را دارد؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

تغییرات طراحی سایپا اطلس نسبت به کوییک

اطلس نسخه فیس‌لیفت کوییک محسوب می‌شود و بنابر رسم تولید این‌گونه خودروها، نمای جلو و عقب آن تغییرات بسیاری را تجربه کرده‌اند. در سوی دیگر، نمای جانبی اطلس نسبت به کوییک بدون تغییر باقی مانده است و اگر اطلس را از نمای جانبی نگاه کنیم، هیچ تفاوتی میان این خودرو و کوییک مشاهده نخواهیم کرد.

طراحی نمای جلو اطلس از خودروهای فورد الگوبرداری شده است، در حالی که نمای عقب آن به هاچ‌بک‌های جدید رنو شباهت دارد. این سبک از طراحی به صورت جداگانه زیبا است اما هنگامی که در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، ظاهر ناموزونی را تشکیل می‌دهند. سایپا همانند کوییک R و کوییک S‌ تیپ R، اطلس را نیز با بدنه دو رنگ به تولید می‌رساند تا آن را برای مشتریان جذاب‌تر جلوه دهد.

سایپا اطلس

تغییرات داخلی اطلس در مقایسه با کوییک نیز جزئی محسوب می‌شوند. الگوهای طراحی داشبورد هر دو خودرو مشابه است اما در اطلس از تریم دو رنگ با جزئیات بیشتر استفاده می‌شود. با این حال جنس مواد به کار رفته در ساخت تریم داخلی اطلس همچنان پلاستیک خشک است و نباید انتظار کیفیت را از این خودرو داشته باشید. دریچه‌های تهویه این خودرو نیز به سبک محصولات مرسدس بنز طراحی شده‌اند که جذابیت بیشتری را برای کابین اطلس فراهم می‌کنند. با توجه به اینکه پلتفرم اطلس و کوییک مشترک است، فاصله بین دو‌محور و همچنین حجم صندوق بار هر دو خودرو در یک اندازه قرار دارد.

مشخصات فنی سایپا اطلس

سایپا اطلس از نسل جدید موتور هشت سوپاپ M15‌ سایپا بهره می‌برد که با اضافه شدن مواردی همچون زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها، M15 GSI نام گرفته است. عبارت GSI اشاره به سیستم راهنمای تعویض دنده دارد که در نسل جدید خودروهای داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم راننده را برای تعویض دنده راهنمایی می‌کند تا در هر زمان، بهترین دنده گیربکس انتخاب شود و مصرف سوخت خودرو در محدوده اقتصادی قرار گیرد. همانند نسخه‌های جدید کوییک GX و ساینا S، دریچه گاز اطلس نیز از نوع برقی است.

با تمامی تغییرات انجام شده روی پیشرانه M15 GSI، این موتور می‌تواند ۹۴ اسب‌بخار قدرت و ۱۳۸ نیوتن‌متر گشتاور آزاد کند. این اعداد از راندمان موتور TU3 نصب شده روی تیپ ارزان‌قیمت پژو ۲۰۷ بالاتر هستند و به همین دلیل انتظار داریم تا سایپا اطلس، چابک‌تر از پژو ۲۰۷ با موتور TU3 ظاهر شود.

موتور M15

سایپا هاچ‌بک جدید خود را در چهار تیپ به تولید می‌رساند که تاکنون تنها نسخه دنده‌ای فول آپشن اطلس به بازار عرضه شده است. این تیپ، نسخه فول‌آپشن دنده دستی اطلس به حساب می‌آید. گیربکس پنج سرعته دستی، وظیفه انتقال قدرت را در اطلس G برعهده دارد. مصرف سوخت ترکیبی اطلس نیز ۶.۹ لیتر بر صد کیلومتر عنوان شده است. در ادامه نگاهی به جزئیات کامل چهار تیپ اطلس خواهیم داشت که به صورت رسمی از سوی سایپا ارائه شده‌اند.

جزئیات مشخصات فنی سایپا اطلس در تیپ‌های گوناگون:

نوع تیپ تیپ ۱ تیپ ۱ تیپ ۲ تیپ ۲
نام مدل اطلس S اطلس L اطلس G اطلس E
گیربکس ۵ دنده دستی CVT 5 دنده دستی CVT
نوع موتور M15I یورو پنج با دریچه گاز برقی
حجم موتور ۱.۵ لیتر
تعداد سوپاپ هشت سوپاپ VVT
حداکثر قدرت ۹۰ اسب بخار
حداکثر گشتاور ۱۳۷ نیوتن متر
مصرف ترکیبی ۶.۹ لیتر بر صد کیلومتر
سایز تایر ۱۸۵/۶۵R14
حجم باک ۴۱ لیتر
نوع ترمز جلو دیسکی
نوع ترمز عقب کاسه ای

تجهیزات و امکانات

همان‌طور که در قسمت قبل اشاره کردیم، سایپا اطلس در قالب چهار تیپ به تولید خواهد رسید که تاکنون تنها نسخه فول آپشن دنده‌ای آن به بازار عرضه شده است. با این حال تمامی تجهیزات اطلس در تیپ فول آپشن اتوماتیک آن قابل دسترسی خواهند بود. تجهیزات تیپ G‌ به این شرح هستند:

سیستم صوتی به همراه نمایشگر ۷ اینچ، دوربین و سنسور پارک عقب، دکمه‌های کنترلی روی فرمان،‌ آینه‌های تنظیم شونده و تاشو برقی، آنتن سقفی، تریم دو رنگ بدنه، روکش چرمی صندلی‌ها، صندلی تاشو عقب و سانروف. بنابراین برای در اختیار گرفتن آپشن‌هایی همچون صندلی برقی راننده، رادار نقطه کور و گرمکن صندلی‌ها باید منتظر عرضه نسخه اتوماتیک و فول آپشن اطلس به بازار باشیم.

سایپا اطلس

 

همچنین تیپ‌های ساده این خودرو از نظر امکانات رفاهی تفاوتی با نسخه‌های پایه کوییک و ساینا ندارند. در نتیجه می‌توان گفت که تنها گزینه‌های محبوب برای خرید، اطلس G (نسخه فول‌آپشن دنده‌ای) و اطلس E (نسخه فول‌آپشن اتوماتیک)  هستند.

جمع‌بندی، سایپا اطلس بخریم یا خیر؟

در پایان مطلب، باید به این موضوع بپردازیم که آیا سایپا اطلس گزینه مناسبی برای خرید به شمار می‌آید یا خیر. در شرایط فعلی و با توجه به اختلاف قیمت قابل توجه اطلس و کوییک در بازار آزاد، می‌توان گفت که خرید این خودرو از بازار آزاد توجیه پذیر نیست. با این حال اگر قیمت کارخانه‌ای اطلس که ۴۰۵ میلیون تومان (در فروردین ۱۴۰۳) است را مدنظر قرار دهیم، این خودرو گزینه‌ای مناسب برای افرادی است که قصد خرید اطلس از سایپا را دارند.

نمایشگاه خودرو

بنابراین خرید اطلس از بازار آزاد به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. بهتر است تا به جای این خودرو، گزینه‌های دیگری همچون پژو ۲۰۶ تیپ ۲ و ۳، کوییک GX‌ و کوییک S را مدنظر قرار دهید. با این حال اگر قصد خرید اطلس از سایپا را دارید، این خودرو در مقایسه با رقبایش از ایران‌خودرو قیمت رسمی پایین‌تری دارد. خرید اطلس از کارخانه می‌تواند یک انتخاب مقرون‌به‌صرفه برای شما به حساب آید.

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا