واردات خودرو در سال ۱۴۰۳، به نقطه اوج چند سال اخیر رسیده است. با این حال ممکن است فرا رسیدن سال ۱۴۰۴، شرایط متفاوتی را برای بازار خودرو و شرکتهای واردکننده رقم بزند. در مطلب پیش رو از دیجی ماشین، نگاهی به وضعیت فعلی واردات خودروهای خارجی و چالشهای پیشرو داریم.
براساس اعلام گمرک ایران، در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۳ (فروردین تا دی) تعداد ۴۱ هزار و ۲۹۷ دستگاه خودرو به ارزش ۸۷۷ میلیون دلار وارد کشور شده است. این رقم واردات در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۷۰۹ درصد از نظر تعداد و ۷۴۴ درصد از نظر ارزش افزایش داشته است. به عبارت دیگر، واردات خودرو در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ هفت برابر شده است. انتظار داریم این رقم تا پایان سال جاری به حدود ۴۵ هزار دستگاه برسد. این رقم یادآور سالهای خوب بازار در میانه دهه ۱۳۹۰ خورشیدی است. همچنین ۷۲۹۳ دستگاه خودروی برقی در ۱۰ ماهه سالجاری از گمرکات کشور به ارزش ۱۶۹ میلیون دلار و ۲۵ دستگاه اتوبوس برقی به ارزش ۴ میلیون دلار ترخیص شده است.
با این حال ممکن است فرا رسیدن سال ۱۴۰۴، شرایط متفاوت را برای واردات خودرو رقم بزند. دولت تصمیم دارد تا در سال آینده، ارز تخصیص یافته به واردات خودرو را از ۳.۳ میلیارد به ۲ میلیارد یورو کاهش دهد. همچنین تعرفه واردات خودرو نیز از ۶۰% در سال جاری، به ۱۰۰% در سال آینده افزایش خواهد یافت. بنابراین خودروهای جدید وارداتی در سال آینده گرانتر و کمتر از سال جاری خواهند بود.
واکنشها به محدودتر شدن واردات خودرو در سال آینده
یک کارشناس بازار خودرو با اشاره به تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام برای کاهش ارز واردات خودرو در سال آینده گفت: این کاهش کمک چندانی به بازار نمی کند. برای رقابتی شدن بازار باید به سمت واردات خودروهای کارکرده حرکت کرد.
«رسول سلیمانی» در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا با اشاره به تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: دولت در شرایط کنونی امکان تخصیص این مقدار ارز را هم نخواهد داشت. در نگاهی خوش بینانه نیمی از این میزان ارز به واردات خودرو تخصیص خواهد یافت. اشاره او به تخصیص ارز واردات خودروهای خارجی در سال آینده به میزان ۲ میلیارد یورو و با تعرفه ۱۰۰ درصدی است.
وی با بیان اینکه در این شرایط باید روی واردات خودروهای کارکرده تمرکز کرد، افزود: با وجود آنکه آیین نامه واردات این گروه از خودروها مصوب شده، هنوز به مرحله اجرا نرسیده است.
سلیمانی با یادآوری اینکه واردات خودروهای کارکرده نیز می تواند بخشی از نیاز بازار را برطرف و بازار را رقابتی تر کند، افزود: افزایش تعرفه واردات به ۱۰۰ درصد تنها به بهبود درآمدهای دولت کمک خواهد کرد.
این کارشناس خودرو ادامه داد: خودروهای وارداتی در ایران ۲ برابر قیمت جهانی به فروش میرسد. این افزایش تعرفه واردات، تنها حاشیه سود افرادی که ثبت نام کرده و خودرو را به دیگران می فروشند، کم میکند. افزایش تعرفه واردات، تغییر چندانی به حال مصرف کننده ندارد.